ΚΚΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΚΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ιδρύθηκε το 1918 και είναι το μακροβιότερο απ' τα πολιτικά κόμματα που δρουν στην Ελλάδα. Ως κόμμα απευθύνεται στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα και καθοδηγείται από την μαρξιστική-λενινιστική κοσμοθεωρία. Σήμα του είναι το σφυροδρέπανο. Είναι από τα λίγα σημαντικά σε απήχηση κομμουνιστικά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης που δεν ακολούθησαν τη γραμμή του ευρωκομμουνισμού και κατάφεραν να υπερβούν την κρίση που δημιούργησε στο κομμουνιστικό κίνημα η ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1989-1991. Σήμερα, το ΚΚΕ είναι το τρίτο σε αριθμό εδρών κόμμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με 21 βουλευτές[1], και ασκεί επιρροή ιδιαίτερα στις συνδικαλιστικές και κινηματικές οργανώσεις. Στο ευρωκοινοβούλιο συμμετέχει στην ομάδα GUE/NGL.

                   

          

 

Αναλυτικά

 

 
Εργατική Τάξη
Νεολαία
Γυναίκα
Αυτοαπασχολούμενοι
Αγρότες
Μετανάστες - Πρόσφυγες
Διεθνή
Αντιιμπεριαλιστική Δράση
Ευρωπαϊκή Ενωση
Οικονομία
Δημοκρατικά Δικαιώματα
Παιδεία
Υγεία - Πρόνοια
Κατά των Ναρκωτικών
Αθλητισμός
Περιβάλλον
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τέχνη - Δημιουργία

 

 

H ιστορία του ΚΚΕ είναι συνυφασμένη με την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Το κόμμα και τα μέλη του έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε πολλά κρίσιμα γεγονότα του 20ου αιώνα.

H Ίδρυση και τα πρώτα χρόνια

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ) -μετέπειτα ΚΚΕ- ιδρύθηκε στο 1ο Σοσιαλιστικό Συνέδριο που συνήλθε στις 17-23 Νοέμβρη του 1918 στον Πειραιά, μια μόλις εβδομάδα μετά την ίδρυση της ΓΣΕΕ. Καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του έπαιξαν τόσο η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος της Ελλάδας όσο και η επίδραση της νεαρής τότε Οκτωβριανής Επανάστασης. Σκοπός του νεοσύστατου κόμματος να "να διαμορφώση τον αγώνα της εργατικής τάξεως εις αγώνα συνειδητόν και ενιαίον και να οδηγήση αυτήν εις την φυσικήν και αναγκαίαν αποστολήν της". Γρήγορα αποφασίστηκε η προετοιμασία για προσχώρηση του ΣΕΚΕ στην Γ' Κομμουνιστική Διεθνή (ΚΔ), ενώ στις 28 Νοέμβρη του 1922 ιδρύθηκε η νεολαία του ΣΕΚΕ, η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) απόγονος της οποίας είναι η σημερινή Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ). Στο Τρίτο Έκτακτο Συνέδριό του, τον Νοέμβρη του 1924, το ΣΕΚΕ(Κ) μετονομάστηκε σε "ΚΚΕ (Ελληνικό Τμήμα Κομμουνιστικής Διεθνούς)" και αποδέχτηκε πλήρως τους όρους και της αποφάσεις της ΚΔ, αρχίζοντας μια διαδικασία προσαρμογής του χαρακτήρα του στα πρότυπά της, που ονομάστηκε "μπολσεβικοποίηση". Το 1923 μια ομάδα μελών που συντάχθηκε με το διεθνές τροτσκιστικό ρεύμα αποχώρησε δημιουργώντας το Αρχείον του Μαρξισμού (Αρχειομαρξισμός).


 

 

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις