Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό)

[872 εμφανίσεις]
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό)

Το ΚΚΕ(μ-λ) ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1976 από την πλειοψηφία των μελών και στελεχών της Οργάνωσης Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ).  

    

 

Αναλυτικά

 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό) είναι μια κομμουνιστική (Μαοϊκή) οργάνωση στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ(μ-λ) ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1976 από την πλειοψηφία των μελών και στελεχών της Οργάνωσης Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ). Αντίστοιχα η μειοψηφία αποτέλεσε το Μ-Λ ΚΚΕ.

Άλλη μια οργάνωση με το ίδιο περίπου όνομα, ΚΚΕ-ΜΛ, ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1974 από μια ομάδα που ονομαζόταν Οργάνωση Ελλήνων Μαρξιστών-Λενινιστών (ΟΕΜΛ) που με τη σειρά της είχε αποσχιστεί από την ΟΜΛΕ το 1969. Το 1975 διασπάστηκε σε δυο κομμάτια με το ίδιο όνομα και σιγά-σιγά χάθηκαν από το πολιτικό προσκήνιο έως το 1976.

Το ΚΚΕ(μ-λ) διασπάστηκε το 1982 όταν η πλειοψηφία των μελών του εγκατέλειψε το κόμμα. Η κρίση προήλθε από τις εσωτερικές εξελίξεις στην Κίνα μετά τον θάνατο του Μάο Τσετούνγκ και την "παλινόρθωση του καπιταλισμού" στην Κίνα, όπως και από εσωτερικούς ελληνικούς λόγους, όπως η διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και άλλους πολιτικούς λόγους, και στο ίδιο το κόμμα εκφράστηκε μετά το 2ο συνέδριο του 1980. Το 1982 προέκυψαν δύο οργανώσεις που διατήρησαν τον ίδιο τίτλο με διαφορετική εφημερίδα η κάθε μία. Την εφημερίδα "Για μια Αριστερή Πολιτική" η μία και την "Προλεταριακή Σημαία" η άλλη. Στην πρώτη εκφραζόταν η πλειοψηφία της ΚΕ που είχε εκλεγεί στο 2ο Συνέδριο (1981) και στη δεύτερη η μειοψηφία της ΚΕ αλλά με την πλειοψηφία των μελών που είχαν παραμείνει. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980, τα μέλη της "Αριστερής Πολιτικής" σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τον τίτλο του ΚΚΕ(μ-λ).

Το κόμμα σήμερα εκδίδει την δισεβδομαδιαία εφημερίδα "Προλεταριακή Σημαία", και διάφορα βιβλία μέσω των "εκδόσεων Προλεταριακή Σημαία", τα οποία διακινούνται κυρίως από το βιβλιοπωλείο "Εκτός των Τειχών" που βρίσκεται στα Εξάρχεια. Η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ (μ-λ) είναι οι Αγωνιστικές Κινήσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Μια άλλη ομάδα περίπου είκοσι μελών του ΚΚΕ(μ-λ) δημιούργησαν μετά τη διάλυση (1984) την εκδοτική ομάδα Α/συνέχεια που μετεξελίχθηκε σε πολιτική οργάνωση και αργότερα στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ).