ΜΛ-ΚΚΕ

[1669 εμφανίσεις]
ΜΛ-ΚΚΕ

 Το Μ-Λ ΚΚΕ ασπάζεται τις απόψεις του Μάο Τσε Τουνγκ και της Πολιτιστικής Επανάστασης της Κίνας. Θεωρεί πρωταρχικό καθήκον του να παλέψει για την ενότητα των μαρξιστών - λενινιστών.

Εκδίδει την δεκαπενθήμερη εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος ενώ παλιότερα εξέδιδε το θεωρητικό περιοδικό Κομμουνιστής.

Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

 

Αναλυτικά

 Ιστορία

Το Μ-Λ ΚΚΕ δημιουργήθηκε από τη διάσπαση, το Νοέμβριο του 1976, της Οργάνωσης Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ) μετά από διαφωνίες που προέκυψαν στο εσωτερικό της πάνω σε ζητήματα στρατηγικής του ελληνικού και διεθνούς κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος. Μερικά από αυτά ήταν 1)ο ρόλος της ΕΣΣΔ στην Ελλάδα. Το Μ-Λ ΚΚΕ υιοθέτησε την άποψη περί ενισχυμένης παρέμβασης της ΕΣΣΔ στην Ελλάδα, κάτι που την έκανε εξίσου επικίνδυνη με τις ΗΠΑ. 2) ο ρόλος της ΕΣΣΔ διεθνώς. Για το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΕΣΣΔ ήταν, κατά τη δεκαετία του '70, εξίσου επικίνδυνη με τις ΗΠΑ, εξίσου ιμπεριαλιστική. 3) Για το ρόλο των ηγετών της Κίνας, προπύργιο ως τότε των υπερασπιστών των αρχών του Μαρξισμού-Λενινισμού, μετά το θάνατο του Μάο. Το Μ-Λ ΚΚΕ υποστήριξε το Χούα Κούο Φένγκ και καταδίκασε τη "συμμορία των τεσσάρων". Το κόμμα πραγματοποίησε το 1ο του συνέδριο στις 10-11 Νοεμβρίου του 1976. Στις αρχές του 1980 υπέστη μια μεγάλη διάσπαση, με τον ηγέτη του, Ισαάκ Ιορδανίδη, να αποχωρεί, για τους ακριβώς ίδιους λόγους, βάσει των οποίων διασπάστηκε η ΟΜΛΕ, δημιουργώντας το Μ-Λ ΚΚΕ (ανασυγκροτημένο). Την ίδια περίοδο, εγκαινιάζεται η συνεργασία με το ΕΚΚΕ, η οποία λήγει το 1985, μετά από αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου κόμματος, που ονομάστηκε Κομμουνιστική Αναγέννηση.

Στην οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική μορφή που είναι σήμερα βρίσκεται από το 1988, οπότε και προσχώρησε ξανά ο Ισαάκ Ιορδανίδης, με την Κίνηση για την Ανασυγκρότηση του Μ-Λ Κινήματος (όπως είχε ονομάσει το Μ-ΛΚΚΕ (ανασυγκροτημένο)).