Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.)

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η Νέα Δημοκρατία είναι φιλελεύθερο Δεξιό πολιτικό κόμμα, ένα από τα δύο κυρίαρχα κόμματα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας μετά την μεταπολίτευση. Ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ πρόεδρος του κόμματος είναι ο Αντώνιος Σαμαράς. Η Νέα Δημοκρατία υπηρέτησε ως Κυβέρνηση της Ελλάδας από το 2004, αλλά μετά την ήττα της στις βουλευτικές εκλογές του 2009 κατέχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων όπου εκπροσωπείται από 91 βουλευτές. Η Νέα Δημοκρατία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εκπροσωπείται με 8 βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναλυτικά

Ιστορία

Στις 4 Οκτωβρίου του 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, στην ιδρυτική διακήρυξη της οποίας αναφέρονταν μεταξύ άλλων:

"Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη."

Κυβερνητικό έργο κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία από το 2004 και με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά δημοσίων έργων εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι τα εξής: ολοκληρώθηκε η Εγνατία Οδός το 2009, έργο το οποίο ξεκίνησε το 1994, κατασκευάστηκαν 509χμ από τα συνολικά 670χμ του μήκους της, επεκτάθηκε το δίκτυο του Μετρό Αθήνας προς Αιγάλεω και προχώρησε η κατασκευή και άλλων ενδιάμεσων σταθμών, ενώ το 2006 ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την αρχική μελέτη και την έναρξη των έργων τα οποία στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν, επεκτάθηκε το Τραμ Αθήνας προς νότο μετατοπίζοντας τον τερματικό σταθμό στην Βούλα και ξεκίνησε η επέκταση του προς Πειραιά, κατασκευάστηκε το Μουσείο Ακρόπολης και προχώρησε η ανακατασκευή της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο πέταλο του Μαλιακού κόλπου. Μεταξύ άλλων θεσμοθετήθηκε η χωροθέτηση της διπλής ανάπλασης σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ προωθήθηκε η ολοκλήρωση των σχεδίων για την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού.

Από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή επίσης υπεγράφη η τριμερής συμφωνία μεταξύ Ρωσία-Βουλγαρίας-Ελλάδας για την ίδρυση της εταιρίας Trans-Balkan Pipeline B.V. που είναι κύριος του έργου του Αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, καθώς και συμφωνίες για συνεργασίες στην κατασκευή του αγωγού South Stream. Στο θετικό έργο της τότε κυβέρνησης ΝΔ όσον αφορά στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στον τότε Πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πιστώνεται και η προβολή βέτο στην είσοδό της Πρώην Γιουκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ λόγω μη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας, διότι έτσι θεωρείται ότι χαράχτηκε η κόκκινη γραμμή για το ζήτημα αυτό που είναι ότι η Ελλάδα αποδέχεται μόνο μια ονομασία erga omnes (που να ισχύει έναντι πάντων εσωτερικά και εξωτερικά της ενδιαφερόμενης χώρας) και με κριτήριο τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Στο Facebook

neadhmokratia on Facebook

Στο Twitter

Κανάλι YouTube

Στο Flickr

Σχετικές Δημοσιεύσεις