Ο.Α.Κ.Κ.Ε

[1519 εμφανίσεις]
Ο.Α.Κ.Κ.Ε

Η Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (ΟΑΚΚΕ) μια ελληνική πολιτική οργάνωση. Ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου 1985, ύστερα από την ένωση της οργάνωσης Πειραιά του ΕΚΚΕ με την αντίστοιχη οργάνωση του ΜΛ-ΚΚΕ και την αποχώρηση του 40% των μελών του κόμματος που είχε προέλθει από την ένωση των δύο αυτών φορέων μεταξύ 1982 και 1985, του ΕΚΚΕ-ΜΛΚΚΕ.

Αναλυτικά

 Σύμφωνα με τις θέσεις η ΟΑΚΚΕ, που αυτοπροσδιορίζεται σαν επαναστατική προλεταριακή αντιιμπεριαλιστική οργάνωση, διεξάγει αγώνα κυρίως κατά του "ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού" στα πλαίσια της μαοϊκής στρατηγικής των τριών κόσμων [1] ο οποίος μετά το 1991 περνάει σε νέα φάση αφού «η περεστρόικα και η "μεταρρύθμιση" ήταν οι απόπειρες της πιο βαθιάς σοσιαλφασιστικής Ρωσίας να αυτονομηθεί από την ΕΣΣΔ για να επιχειρήσει από κείνη τη στιγμή και πέρα να ξανασυσπειρώσει γύρω της μια νεοτσαρική αυτοκρατορία από τα συντρίμμια της ΕΣΣΔ. Αυτή είναι η εποχή του "ψόφιου κοριού" που τελειώνει στις μέρες μας με τη δημιουργία του ρωσοκινεζικού πολεμικού άξονα.»[2]

Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος,υπάρχει συμμαχικό τρίγωνο Ρωσίας-Κίνας-Ιράν,το οποίο χαρακτηρίζει φασιστικό και ο πόλεμος του Ισραήλ στο Λίβανο το περασμένο καλοκαίρι ήταν αμυντικός[1], που είναι σημαντική διαφοροποίηση από τη θέση της Ελληνικής αριστεράς η οποία τάσσεται καθαρά κατά του Ισραήλ. Επίσης τάσσεται κατά των πρόσφατων φοιτητικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα και υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων[2]κάτι που επίσης διαφέρει από τις θέσεις των υπόλοιπων αριστερών κομμάτων που στηρίζουν ανοιχτά τις κινητοποιήσεις. Τέλος μία ακόμα διαφορά με τα άλλα κόμματα της αριστεράς είναι ότι τάχθηκε υπέρ του Ευρωσυντάγματος[3].

Στρατηγική της ΟΑΚΚΕ - πολύ συμπυκνωμένα - είναι η ανασυγκρότηση του παλιού επαναστατικού ΚΚΕ της περιόδου 1918-1956, στις νέες όμως συνθήκες και με εμπλουτισμένο το θεωρητικό οπλοστάσιο με την εμπειρία των τελευταίων 50 χρόνων και το μαοϊσμό. Η επανάσταση στην Ελλάδα κατά την ΟΑΚΚΕ θα έχει σοσιαλιστικό χαρακτήρα και αντιιμπεριαλιστική μορφή, ενώ το τακτικό μέτωπο μέσω του οποίου θα ηγηθεί το προλεταριάτο του πλατιού δημοκρατικού αντιφασιστικού κινήματος θα είναι το Αντιρώσικο Δημοκρατικό και Πατριωτικό Μέτωπο (ΑΔΗΠΑΜ).

Από το 1985 έχει συμμετάσχει σε όλες τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Το 1996 συνεργάστηκε εκλογικά με το Ουράνιο Τόξο. Τα εκλογικά της ποσοστά είναι χαμηλά. Στις ευρωεκλογές του 2004 έλαβε 5.090 ψήφους (0,08%), στις βουλευτικές εκλογές του 2007 2.473 (0,03%) και στις ευρωεκλογές του 2009 2.808 (0,05).

Εκδίδει τη μηνιαία εφημερίδα «Νέα Ανατολή» καθώς και εφημερίδες τοίχου αφισοκολλημένες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Συνδικαλιστική παράταξη της ΟΑΚΚΕ, με δράση κυρίως στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, είναι ο ΕΡΓΑΣ.